Kaikki raha siirtyy eläinlääkäriin. Joulukuussa Fiilis joutui eläintohtorin tykö leikkauspöydälle sterilisaatioon. Operaatio suoritettiin tähytysmenetelmällä, jolloin parantuminen on nopeampaa. Leikkauksessa todettiin kohdun olevan tulehdustilassa ja siellä oli myös nestekertymää. Samalla myös todettiin, ettei Fiilikseltä löydy takajaloista imusolmukkeita ja kaulan imusolmukkeet ovat hyvin pienet ja vaikeasti löydettävissä. Tämä vahvistaa siis sen, että Fiin jalkojen turvotus on lymfodemaa.

Fii on parantunut leikkauksesta nopeasti ja muutamien viikkojen lepotauko on ohitse. Tällä viikolla neiti on päässyt jo kokeilemaan agiesteitä, tietenkin matalilla hypyillä näin alkuun. Fiiliksestä lepo oli aivan turhaa ja joulunaikaan oli seurana kierroksia kerännyt tolleri, jonka kanssa sitten pelattiin älypelejä. Fiin mielestä taukoja voi pitää mutta lomailu on yliarvostettua.

Lassi on viimeisen parin kuukauden aikana mennyt huonompaan kuntoon. Alkuun ilmeni lisääntynyt juominen ja väsymys lenkeillä sekä paleleminen. Marraskuun loppupuolella löytyi ihosta pari pattia, jotka olivat samanlaisia kuin aiemmiin oireilleessa reaktiivisessa histiosytoosissa. Ensimmäinen ajatus oli, että Vetoryl-lääkitys ei olisi kohdallaan Cushingin tautiin, joten Lassi pääsi kontrollikäynnille verikokeisiin eläinlääkärille kun aloitin joululoman. Siihen mennessä patteja oli kerääntynyt ihoon jo muutama lisää. Samalla tehtiin ACTH-simulaatiotesti, jonka tulokset saatiin joulun jälkeen. Kortisoli arvot olivat normaalit ja Vetoryl-lääkitys on kohdillaan. Tosin veren kalsiumpitoisuus oli korkea. Kävimme vielä uudelleen näyttämässä Lassin ihoa ennen joulua kun patteja tuli viikonlopun aikana lisää useampia. Patteihin saatiin reseptit Fuciderm-geeliin ja antibioottiin. Tiesin, ettei niistä olisi mitään hyötyä, kun oireet olivat aivan samankaltaiset kuin aiemmin.

Joulun aikaan Lassin ihoon ilmestyi lisää patteja ja Fuciderm-geelin käytöstä ei tuntunut olevan mitään apua. Kysyin eläinlääkäriltä reseptiä Imurelin aloittamiseksi. Mutta sen aloitusta ei suositellut ennenkuin olisi keskustellut kollegojen kanssa. Verikokeiden osalta muutoin kaikki oli kunnossa paitsi maksa-arvot koholla ja eosinofiilejä runsaasti. Tällä viikolla hoitaja soitti klinikalta ja ilmoitti, että Lassille kirjoitetaan Imurel-repesti patteihin. Eli Vetorylin rinnalla kulkee Imurel 50mg kerran päivässä. Toivotaan, että niistä olisi jotain apua. Eli reaktiivinen histiosytoosi ei pysy Lassilla kurissa ilman Imurelia. Onneksi se on parempi kuin jatkuva kortisonilääkitys. Tosin mikään ei selitä tällä hetkellä miksi veren kalsiumpitoisuus on korkea, miksi juo niin paljon ja on väsynyt. Eläinlääkäri ehdotti, että voisi ultrata munuaiset ja maksan, mutta mennään nyt näillä ja jos oireet pahenee niin sitten tehdään niin.

Ja jotta ei tarpeeksi tulisi juostua eläinlääkäreillä ja ihmeteltyä lääkityksiä ja ruokavalioita, oli Oilin vuoro päästä lekurille. Oili on pitkin syksyä oksennellut silloin tällöin ja  joulukuussa alkoi tulemaan ruoka sulamattomana ulos. Haimatulehduspikatesti oli positiivinen ja ultralla katsottaessa haiman seutu oli epäilyttävä. Hoidoksi Oili sai erikoisruokaa ja mahansuojalääkettä. Samalla todettiin ientulehdus, johon antibiootti-kuuri. Joulun jälkeen saatiin kvantitatiivinen PLI tulos, jonka arvo oli 602. Tämä vahvisti haimatulehduksen, ja eläinlääkäri kehotti jatkamaan erikoisruualla ja menemään kontrolli verikokeisiin parin viikon kuluessa ja sellaiselle klinikalle, jossa olisi parempi ultraäänilaite.

Oili kävi kontrollissa toisella klinikalla, jossa olemme käyneet Lassin kanssa Cushingin taudin vuoksi. Ultrassa todettiin haiman paksuuntuneen noin 1,7cm (kun pitäisi olla ko. kohdassa 3-4mm). Haiman ohutsuolen viereisessä osassa kysta/paise (noin 8mm) haiman keskustiehyestä ventraalipuolelle. Eli kyseessä on todellakin akuutti haimatulehdus ja nyt saatiin kunnon ohjeet ja oikea lääkitys. Omepratsol, antibiootti, närästyslääke sekä pahoinvointilääke. Lisäksi Oili pääsi täysin rasvattomalle ruokavaliolle. Ruokavalio on vähän samankaltainen kuin maksasairaan, joten tietyllä tapaa helppo tehdä ruokaa itse. Oili pääsee kontrolli käynnille 22.1. elleivät oireet pahene. Ja kun haima on saatu kuntoon, pääsee Oili hammaslääkärille. Sitten kelpaa hymyillä oikein kunnolla kuten oli eläinlääkärissä tehnytkin ja siitä oli maininta hoito-ohjeissa. Belgit ne jaksaa hymyillä vaikka kuinka jännittäisi.