Eilen teimme matkan Vantaalle eläinsairaala Aistiin. Lassia tutki neurologiaan erikoistunut eläinlääkäri Janis Jeserevics. Lassilla on ollut takajalkojen halvausoireita tammikuussa kerran ja maaliskuussa kaksi kertaa. Koska röntgenkuvissa ei näkynyt spondyloosimuutosten lisäksi muuta aiheuttajaa, saimme suosituksen kääntyä Aistin puoleen magneettikuvausta varten.

Lassia koko reissu ei tuntunut kiinnostavan ja olisi lähtenyt klinikalta samoin tein kotia. Lassi olisi myös halunnut kadota tutkimushuoneesta siinä vaiheessa kun tajusi lääkärin olevan mies ja vielä puhuva lontoota. Siihen ei mamma Lassin harmiksi suostunut. Noutajan riemuksi saimme käydä ulkosalla näyttämässä liikkeitä. Valitettavasti Lassin pupuhyppely kulkeminen ei näkynyt, kun poika haisteli vain ihania vieraita hajuja. Toisaalta vaatii jonkin verran pidempää kävelyä tai vapaana juoksemista, että alkaa kulkemaan pupuhyppelyllä. Vääntelyjen ja kääntelyjen jälkeen poika tainnutettiin ja saimme käskyn lähteä ja tulla hakemaan poikaa 3-4 tunnin kuluttua. Lassi pääsi siis ihmeelliseen magneettikuvaukseen. Alla eläinlääkärin lausunto.

Yleinen kliininen tutkimus: normaali.

Ortopedinen tutkimus: kivulias lantion venytyksessä.

Neurologinen tutkimus: koordinoitu käynti, normaalit asentotuntoreaktiot kaikissa raajoissa. Normaalit niskanikamien hermot ja selkärangan refleksit. Vähäistä/kohtuullista artrofiaa lihaksissa. Koira siirtää kevyesti painoa vasemmalle jalalle.

Lonkka kuvaus: vähäisiä muutoksia lonkkanivelissä.

Magneettikuvaus (L4-Cd1): ei hermokudos kompressiota tai struktulaarisia muutoksia, normaali selkäranka ja paraspinaalinen pehmytkudos.

Syy kohtauksiin voi olla pienet infarktit selkäytimessä. Toinen vaihtoehto on vähäinen ortopedinen ongelma, joka ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi, jotta se olisi havaittavissa röntgenkuvissa.

Hoidoksi Lassi sai lisää kipulääketta ja rajoitettua liikuntaa seuraavien 2-3 viikon ajan. Tämän jälkeen pitää laittaa eläinlääkärille viestiä pojan voinnista.

Onneksi ongelma ei ole välilevyissä. Käynti ei antanut tarpeeksi vastauksia.  Koska eläinlääkäri oli erikoistunut neurologiaan, ei ottanut kantaa luustomuutoksiin tai lihaskatoon, ne kuuluvat aiheeseen erikoistuneille eläinlääkäreille. Miksi näin käy ja miksi halvausoireita esiintyy uudelleen ja uudelleen, tosin tähän mennessä onneksi vähäisimpinä kuin aiemmin? Mistä johtuu lihaskato, varsinkin oikeassa takajalassa? Minkä takia Lassi kulkee lenkillä pupuhyppelyillä ja laahaa takajalkojaan?