Karu totuus, Oililla on pannus. Näin siis mennään autoimmuunisairauksien kanssa. Elämä on ja niin edespäin. Jatkossa Oilin tulee välttää auringon valoa, varsinkin järvellä soutelut ja talvisin hangilla lenkkeilyt on kielletty. Kirpun pitäisikin pitää aurinkolaseja tai lippistä kirkkaalla kelillä. Helpommin sanottu kuin tehty.

Yleensähän pannusta hoidetaan siklosporiinitipoilla. Mutta kerta Oili on hyvässä iässä ja agility päälajina, niin hoitona on kortisoni-injektio molempiin silmiin. Sen voi uusia muutaman kerran vuodessa. Näin ollen doping-varoaikana on kuukausi rauhoituksesta ja kortisonista 2 viikkoa. Neiti pääseekin kilparadoille jälleen kuukauden kuluttua. Nyt vain pitää toivoa, että kortisoni-injektio pitää pannuksen kurissa, eikä se ala vielä leviämään.

Sitten Lassiin. Pieni noutaja poika on menettänyt 5 kiloa lihasta kehostaan. Nyt alkaa sitten lihasten kehittely ja kunnon bodybilding. Tällä hetkellä autoimmuunisairaudet viettävät hiljaiseloa, mutta niiden riski ilmestyä uudelleen ja uuden sairauden saaminen on mahdollista. Lassin tuleekin välttää stressiä, joten näiltä osin poika jättää kilpakentät muille ja tulee viettämään aktiivista kotikoiran elämää. Nyt vain pitäisi keksiä jokin sellainen harrastus, jolla saisi pojan mielen pysymään virkeänä.

Lassin iho on mennyt aika pahan näköiseksi ja hilse on alkanut haisemaan pahalta. Kortisoni siis pahensi iktyoosia. Jatkossa, jos tarvitaan kortisonilääkitystä on tarkoitus kokeilla esimerkiksi atsatiopriinia tai kortisonia paljon pienemmillä annoksilla. Näin iho välttyisi liialta rasitukselta.

Nämä Lassin autoimmuunisairaudet (lymfoidi hyperplasia ja steriili granulooma-pyogranulooma syndrooma) ovat hyvin harvinaisia ainakin täällä koto Suomessa. Vuodessa ilmenee 0-1 tapausta, joten vertaistuen saanti on vaikeaa. Iktyoosihan on yleinen, mutta ihmiset puhuvat vain kuivasta ihosta, kun eivät vain halua sairautta nimetä. Näitä Lassin sairauksia on tutkittu kultaisillanoutajilla ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Isossa-Britanniassa, vanhimmat tutkimukset on tehty jo 60-luvulla. Täällä ollaan siis kivasti jälkijunassa.