Koiranpäivänä 24.4.2009 järjestetään näytteenottopäivä ympäri Suomea. Musti ja Mirri järjestää yhdessä Hannes Lohen tutkimusryhmän kanssa ilmaisia näytteenottotilaisuuksia ympäri Suomea liikkeittensä yhteydessä. Uusinta näytteenottopäivä järjestetään 19.5.2009.

Me mennään joukolla ja osallistutaan koko porukan voimin. Miksi me mennään? Suurin syy taitaa olla Alma ja Lassi, joita kohtalo on koskettanut useammilla vaivoilla. Molempien sairaudet ovat perinnöllisiä, joten kannetaan kortemme kekoon ja autetaan, edes sen pienen veritilkan verran. Tulevaisuutta ajatellen siitä on apua.

Alman kohdalla saadaankin sitten sukua antamaan näytteitä, kun etelän sisko Viivi laumoineen on myöskin menossa antamaan näytettä. Oili on Alman tytär ja Leevi on Almalle isosetäpuoli.  Alman siskolla Viivillä on myös kuivat silmät, joten siinä saadaan sitten kahdelta kuivasilmäiseltä koiralta näytteet. Vielä kun saisi muutaman Alman sisarusparvesta tai lähisukulaisesta antamaan näytteen olisikin tosi hyvä juttu.

Lassin kohdalla sitten olisikin vielä tärkeämpää saada sukulaiskoiria antamaan näytteensä. Lassi on tuon imukudoksen liikakasvun suhteen hyvin erikoinen tapaus koko Suomessa, joten sen perinnöllisyyden kannalta olisikin hienoa saada näytteitä lähisukulaisilta. Ajatellen sitä sen kannalta, että näitä tapauksia ilmenee kuitenkin 1-2 kappaletta vuodessa ja yleensä kultaisissanoutajissa. Lassilla vaan erityisen pahana ja sen vuoksi on Lassia tutkineiden eläinlääkäreiden mielestä äärimmäisen mielenkiintoinen tapaus. Tuo imukudoksen liikakasvuhan on autoimmuunisairaus ja näin ollen perinnöllinen. Samatenhan tuo iktyoosi on myös perinnöllinen ihosairaus.